Et af Danmarks mest værdifulde naturområder. Her trives arterne allerede – og her bør vi styrke naturen, ikke presse den.
Svejstrup Enge i retning mod skoven, bag hvilken solcelle-parken skal placeres.
Ifølge EU’s biodiversitetsstrategi for 2030 skal mindst 30 % af EU’s land- og havareal beskyttes, og en tredjedel af dette skal være strengt beskyttet natur. Danmark er forpligtet til at bidrage til dette mål – og det kræver, at vi prioriterer de områder, hvor naturen allerede trives, og hvor der er mulighed for yderligere udvikling og sammenhæng.
Biodiversitetsrådet er et uafhængigt ekspertorgan, der har som opgave at rådgive regeringen og folketinget om indsatser, der kan vende tabet af biodiversitet til fremgang. Biodiversitetsrådet har udgivet en rapport i oktober 2024, som bl.a. viser, at området omkring Emborgvej, Mossø og Svejstrup Enge er blandt de højest prioriterede naturområder i Danmark. Det rummer nemlig både høje eksisterende naturværdier og et stort potentiale for genopretning og styrkelse af biodiversitet.
Her findes:
Kortet viser beskyttede naturtyper og potentielle områder for naturgenopretning i vores område samt arealet for den påtænkte VE-park med vindmøller. Kilde: https://danmarksarealinformation.miljoeportal.dk/
Biodiversitetsrådet udpeger netop vores område som et vigtigt “source-område” – et sted, hvor arter allerede trives og har mulighed for at sprede sig, hvis forholdene forbedres yderligere. Det gør området til et centralt omdrejningspunkt i Danmarks fremtidige naturindsats, hvor 30 % af Danmarks landareal skal beskyttes for at kunne skabe store, sammenhængende beskyttede og strengt beskyttede områder i Danmark.
Kortet viser placering af den planlagte VE-park midt i det vigtige source-område, foreslået af Biodiversitetsrådet, til at skabe større sammenhængende natur med funktionel sammenhæng i Danmark . Kilde: Biodiversitetsrådet, 2024. ”Notat: Samlet udgangspunkt for at skabe store, sammenhængende naturområder i Danmark”
Gennem vores forslag spiller vi ikke blot ind i EU’s biodiversitetsstrategi og Biodiversitetsrådets anbefalinger – men også i ambitionerne i den grønne trepartsaftale.
Trepartsaftalen lægger op til:
Sol & Natur ved Emborgvej bidrager direkte til disse målsætninger ved at beskytte og aktivere netop et område, hvor potentialet er dokumenteret og lokalt ønsket.
Denne side opdateres løbende