Landskab & udsigter

Mossøfredningen og kommunens egne anbefalinger taler klart: landskabet skal friholdes for vindmøller.

Mossø

Et sjældent landskab – og en beskyttet udsigt

Området omkring Mossø, Emborg og Svejstrup Enge er en del af et af Danmarks mest markante istidslandskaber, hvor åbne enge, skovklædte dalsider og bløde bakker tilsammen skaber enestående udsigter og en unik geologisk helhed.

Det er et område, hvor landskabets skønhed og uberørte karakter er beskyttet – særligt gennem den omfattende Mossøfredning, der blev etableret i 1971 for at bevare netop det visuelle og landskabelige særpræg. Fredningen blev begrundet med ønsket om at sikre:

  • Landskabets æstetiske og rekreative værdier
  • Områdets geologiske særpræg og udsigtslinjer
  • Friholdelse af området for dominerende bebyggelse og tekniske anlæg

Kommunens egne anbefalinger

Den gældende kommuneplan samt Skanderborg Kommunes rapport “Landskabsplan og Landskabsanalyse” (2012) peger entydigt på, at området omkring Mossø og Svejstrup Enge:

Rummer særligt værdifulde udsigter og oplevelsesrige landskaber
Er meget sårbare over for påvirkninger der kan sløre dannelsesformerne    
Bør friholdes for større byggeri og tekniske anlæg, som vindmøller og master, for at bevare landskabets helhed og skala

I rapporten fremhæves Alken og Svejstrup Enge som områder, hvor ændringer kun bør ske som led i beskyttelse eller forbedring. Her er landskabet stadig karakteriseret  af samspillet mellem den geologiske dannelse og kulturlandskabet – et samspil, som er sårbart overfor forstyrrelser som høje tekniske konstruktioner. Læs særligt rapportens side 138-145 og side 162-171, hvis du vil vide mere.

Solceller kan tilpasses og underordne sig landskabet

I modsætning til vindmøller kan et solcelleanlæg:
✔ Placeres lavt i terrænet
Opdeles i mindre felter og indrammes af beplantning
Underordne sig landskabets skala og strukturer

Sol & Natur ved Emborgvej respekterer landskabet og fredningen. Det er en løsning, hvor grøn energi ikke sker på bekostning af udsigt, æstetik og naturoplevelse.

Konklusion

Mossøfredningen og kommunens egne analyser taler klart: området skal beskyttes – ikke belastes. Ved at friholde området for høje tekniske anlæg og i stedet udvikle det i samspil med naturen, kan vi bevare de værdier, som fredningen og udpegning som særligt geologisk interesseområde, oprindeligt blev skabt for at sikre.

Sol & Natur ved Emborgvej er ikke bare et energiprojekt. Det er et projekt, der respekterer natur, landskab og lovgivning – og viderefører det, vi allerede har valgt at beskytte.

Vil du vide mere?

Kilder:

Kontakt

Denne side opdateres løbende